Як отримати інформаційну довідку з реєстру прав власності

З 1 січня 2016 року знайоме всім власникам, юристам та ріелторам свідоцтво, що підтверджує право власності на нерухомість, безповоротно відійшло у минуле. Як заміну ви зможете отримати інформаційну довідку з Реєстру прав власності на нерухоме майно. Вона свідчить, що дані про квартиру, будинок, офіс або будь-який інший об’єкт нерухомості вже присутні в єдиному державному реєстрі.
Без цього документа вам не вдасться виконати такі операції з нерухомістю:
купівлю чи продаж;
надання як застава;
передачу як дар;
вступ у спадок;
обмін інше нерухоме майно.
Список тих, кому на руки може бути видана інформаційна довідка, обмежений: це власники нерухомості, особи, які мають право на її використання, спадкоємці (у разі компанії чи іншої юридичної особи – правонаступники) або інші громадяни, які мають довіреність від представників усіх вищевказаних категорій . Витяг з реєстру надається на приватний будинок, квартиру або нежитлове приміщення, право власності на яке підтверджено. Як швидко оформити інформаційну довідку?
У 2016 році відбулися значні зміни у законодавчих актах щодо сфери нерухомості. Тепер відповідно до них інформаційна довідка щодо будь-якого об’єкта нерухомості, що повністю замінює свідоцтво про право власності, є випискою з Єдиного реєстру речових прав на нерухоме майно, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна або Державного реєстру іпотек. Її може отримати будь-який громадянин країни, який пройшов реєстрацію в електронному сервісному кабінеті на інтернет-ресурсі https://kap.minjust.gov.ua/services/registry.
До 2013 року реєстрація прав власності на нерухомість та отримання документа, що підтверджує ці права, здійснювалися через БТІ – організацію комунальної форми підпорядкування. Сьогодні звертатися до бюро технічної інвентаризації немає сенсу: усі необхідні відомості включені до інформаційної довідки.

Залишити відгук