Технічний паспорт для амністії

В Українському законодавстві затвердили порядок прийняття в експлуатацію приватних житлових будинків, а також дач, на які немає дозвільної документації. Тому зараз легалізувати самобуд за програмою будівельної амністії стало простіше. За часи незалежності України набирали чинності кілька амністій, остання вважається безстроковою, на відміну від попередніх. Обов’язковим етапом оформлення технічного паспорта.
Техпаспорт є невід’ємною частиною документів право власності. У ньому відображається коротка технічна інформація на основі матеріалів інвентаризації та технічного обстеження об’єкту нерухомості. Це розміри, площа, планування, розташування комунікацій, відсоток зношування, будівельні матеріали з яких побудовано об’єкт нерухомості та інші ключові характеристики.
Як потрапити під амністію?
Для того, щоб домоволодіння потрапило під Закон про амністію, воно повинно мати такі параметри:
Під амністію потрапляють лише індивідуальні, дачні та садові будинки. На нежитлові споруди та будови дія Закону не поширюється;
Площа індивідуального, дачного чи садового будинку має перевищувати300 м²;
Будинки мають бути збудовані з 1992 року до 9 квітня 2015 року;
І один з найбільш наріжних каменів законодавства, будинок повинен був бути побудований на будівельному будинку, земельному ділянці, що належить. Тобто, на земельну ділянку під самовільно збудованим будинком до 2015 року, має бути оформлене право власності в установленому Законом порядку, право власності має бути зареєстроване у Реєстрі речових прав на нерухоме майно та земельній ділянці має бути присвоєно Кадастровий номер.
За дотримання цих параметрів, можливо оформити право власності на домоволодіння за спрощеним порядком.
Відмінність звичайного техпаспорта від технічного паспорта для будівельної амністії
Для початку уточнимо, що відмінності є. У перших техпаспорт для амністії складається на спеціальному для цього бланку згідно з Інструкцією про проведення технічної інвентаризації. По-друге, сертифікований спеціаліст БТІ повинен зазначити у документі, що техобстеження проведено, заповнивши спеціальний штамп у лівому верхньому кутку. По-третє, якщо будинок площею до 300 м², а господарські споруди понад 100 м², буде потрібно ще технічний звіт. У ньому вказується така інформація:
Загальна інформація про самобуд, що під амністію;
Планувальні та конструктивні дані;
Результати інвентаризації;
Рекомендації щодо ліквідації зафіксованих недоліків;
Додаткові відомості.

Залишити відгук