Реєстрація садового (дачного) будинку

За чинним законодавством, член садового або дачного кооперативу може оформити право власності на будинок, розташований на його ділянці у цьому товаристві, та побудований ним самостійно або внаслідок спільної діяльності кооперативу. Оформлення дачного будинку у власність здійснюється шляхом реєстрації майнових прав у Державному електронному реєстрі, що закріплено у Цивільному кодексі України. Тому, якщо ви збудували дачний або садовий будинок, але досі не оформили на нього право власності – рекомендую зробити це зараз, оскільки сьогодні цей процес значно спрощений і навіть є можливість оформити дачний будинок як житло.
ПОРЯДОК РЕЄСТРАЦІЇ ДОМУ НА ДАЧНОМУ ДІЛЯНКУ
Порядок оформлення будинку на дачній ділянці у власність регламентується Законом про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та постановою Кабміну України №1127 від 25 грудня 2015 року. Цей порядок є загальним для реєстрації прав на будь-яку нерухомість, передбачаючи таку послідовність дій заявника та державного реєстратора чи нотаріуса:
заявник збирає необхідний пакет документів та разом з платіжкою про сплату адміністративного збору за реєстрацію права власності садового будинку подає його нотаріусу або через центр надання адмінпослуг (ЦНАП) – державному реєстратору. Документи подаються у паперовому та, по можливості, у цифровому варіанті, відскановані та записані на диск або флешку;
державний реєстратор, прийнявши документи, формує заяву та, після підпису на ній заявника, реєструє її в Базі даних заяв. Якщо ви хочете одночасно оформити у власність дачну ділянку та споруди на ній, допускається подавати одну заяву на обидва об’єкти нерухомості;
якщо документи були подані тільки у паперовому варіанті, реєстратор виготовляє їх електронні копії та в порядку черги перевіряє внесені до них відомості, виносить рішення про реєстрацію права власності, зупинення процесу реєстрації або видачу відмови;
якщо прийнято позитивне рішення, реєстратор відкриває новий розділ у реєстрі та Реєстраційну справу в електронному та паперовому вигляді. Після внесення до Реєстру всіх даних про об’єкт нерухомості та власника формується витяг з реєстру, який розміщується на порталі Міністерства юстиції;
заявник може скопіювати витяг та роздрукувати його, а також вимагати паперовий варіант документа з підписом та печаткою.
ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОДАЄ ЗАЯВНИК ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ ДАЧНОГО БУДИНОЧКА У ВЛАСНІСТЬ
Реєстрація права власності на будову на дачній ділянці провадиться після подання державному реєстратору або нотаріусу наступних документів:
декларації чи сертифіката (залежно від дати побудови), що підтверджує введення будинку в експлуатацію. Не потрібне надання цього документа, якщо дачний будинок оформляється за декларацією, зареєстрованою в Єдиному реєстрі. І тут слід лише зазначити у заяві її реєстраційний номер;
технічного паспорта на будинок, який сьогодні можна замовити не лише у БТІ, а й у будь-якій профільній організації, яка має сертифікованих спеціалістів для виконання технічної інвентаризації.
документа про право власності на землю, на якій збудовано об’єкт або витяг з реєстру адрес про присвоєння будинку адреси;
заяви або договору про поділ часток у спільній власності, якщо передбачається більше одного власника;
договору товариства чи спільної діяльності, якщо будівництво будинку проводилося разом із кооперативом;
довідки з садового (дачного) товариства або кооперативу про ваше членство в ньому, та про повне погашення пайового внеску.
ЯК ОФОРМИТИ У ВЛАСНІСТЬ ДАЧНИЙ БУДИНОК, ПОБУДОВАНИЙ ДО 05.08.1992
Щодо домобудівель на дачних та садових ділянках, будівництво яких було завершено до 5 серпня 1992 року, існує спрощений порядок реєстрації, що передбачає подання скороченого пакету документів, що включає:
технічний паспорт на нерухоме майно;
документ про надання адреси домобудуванню.
Якщо ж будинок збудовано на ділянці, право власності на яку зареєстровано у Державному реєстрі, замість виписки з Реєстру адрес можна вказати у заяві кадастровий номер земельної ділянки.
Для будівель, на які провадився погосподарський облік, замість двох вищезгаданих документів необхідно надати реєстратору:
документ, що підтверджує право власності або користування земельною ділянкою, у тому числі рішення місцевого органу виконавчої влади про виділення цієї ділянки землі;
витяг з господарської книги, видану міською, сільською радою або архівною установою;
довідку від садового (дачного) кооперативу про те, що власник є його членом та не має заборгованостей перед кооперативом, із зазначенням дати побудови будинку.
ОСОБЛИВОСТІ ОФОРМЛЕННЯ ДОМУ НА ДАЧІ У ВЛАСНІСТЬ
При оформленні дачного будиночка у власність важливо, щоб кооператив чи садове товариство були чинними. Вони повинні мати свій Статут, голову та печатку, без чого неможливо буде отримати довідку про ваше членство в ньому та виплату паю в повному обсязі.

Залишити відгук