Приватизація гаража в гаражному кооперативі

В Україні далеко не всі автолюбителі оформляють свій гараж згідно із законом. Незважаючи на те, що приватизація даного об’єкта нерухомості не є обов’язковою процедурою, ви, як власник, отримуєте низку переваг. Особливо це стосується гаражів у гаражному кооперативі. Оскільки після отримання у власність майна ви маєте законне право розпоряджатися на розсуд їм.
Приватизація гаража — це народна назва. На відміну від комунальної квартири чи земельної ділянки у комунальній власності, зміна власника немає. Насправді відбувається оформлення права власності на гараж, яким власник має право користуватися та розпоряджатися, але не має оформлених у належному вигляді документів відповідно до Законів України. Процес регулюється Законом “Про державну реєстрацію речових прав на нерухомість та їх обтяження”. Крім того, для приватизації гаража необхідно враховувати Земельний кодекс, Закон “Про регулювання містобудівної діяльності” та Закон “Про архітектурну діяльність”.
Якщо гараж розташований у гаражному кооперативі, у якого все гаразд із документами на землю і саме об’єднання автовласників зареєстровано згідно із законом, то проблем із приватизацією не буде. Якщо ж є порушення у документах, то перш ніж приватизувати нерухомість, необхідно вирішити справи з оформленням кооперативу.
Пакет документів для приватизації гаража у гаражному кооперативі:
Документ, що підтверджує особу (паспорт, ідентифікаційний код);
акт постійного користування або рішення виконкому про виділення земельної ділянки під гаражний кооператив;
Копія Статуту гаражного кооперативу;
Схемплан із місцем розміщення даного гаража;
Свідоцтво про реєстрацію гаражного кооперативу у Реєстрі юридичних осіб;
Довідка від голови кооперативу, що підтверджує членство;
Технічний паспорт.

Залишити відгук