Декларація про початок будівельних робіт

Відповідно до Цивільного кодексу України та Закону про регулювання містобудівної діяльності будівництво будь-якого об’єкта в нашій країні може виконуватися лише за наявності відповідних дозвільних документів. Залежно від класу наслідків, до якого належить будівельна споруда, це може бути повідомлення про початок виконання будівельних робіт або дозвіл на їх виконання. Існуючий раніше третій вид дозвільних документів – декларація про початок будівельних робіт – був скасований постановою КМУ № 466 від 7.06.2017.
ДЛЯ БУДІВНИЦТВА ЯКИХ ОБ’ЄКТІВ ПОДАЄТЬСЯ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ПОЧАТОК БУДІВЕЛЬНИХ РОБОТ
Разом із декларацією про початок виконання будівельних робіт було скасовано і градацію будівельних об’єктів на 5 категорій складності. Замість неї введено поділ будівель та споруд на класи наслідків, що характеризують рівень небезпеки об’єкта для життя та здоров’я людей, які постійно або тимчасово перебувають на ньому, а також матеріальні втрати у разі порушення цілісності будівельних конструкцій цих об’єктів.
Повідомлення про початок будівельних робіт є дозвільним документом для будівництва будівель та споруд, що належать до СС1 класу наслідків або будуються на основі будівельного паспорта. Подання повідомлення до державної архітектурно-будівельної інспекції необхідно для об’єктів:
призначених для постійного перебування трохи більше 50 людина;
на яких можлива тимчасова присутність до 100 відвідувачів;
мають рівень можливих матеріальних втрат при руйнуванні до 2500 мінімальних зарплат;
висотою до 4 поверхів;
що відносяться до індивідуальних житлових будинків, дачних або садових споруд до 2 поверхів (не рахуючи мансарди), площею до 300 м.кв., та господарських будівель.
Повідомлення про початок будівництва діє протягом усього терміну спорудження об’єкту.
Інші об’єкти, що належать до класів наслідків СС2 і СС3, можуть будуватися лише за наявності Дозвіл на виконання будівельних робіт, що видається ДАБК.
ПОРЯДОК ПОДАЧІ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ПОЧАТОК БУДІВЕЛЬНИХ РОБОТ
Перед поданням до місцевої інспекції ДАБК повідомлення про початок виконання будівельних робіт, замовник будівництва має отримати у Держдепартаменті архітектури:
будівельний паспорт для садових, дачних та індивідуальних житлових будинків площею до 300 м.кв. та висотою до двох поверхів;
містобудівні умови та обмеження для об’єктів класу наслідків СС1.
Для подання повідомлення необхідно:
підготувати, оформлені та узгоджені належним чином будівельний паспорт або ГУО, проектну документацію, розпорядження про призначення відповідальних за проведення авторського та технічного нагляду, право власності на землю;
заповнити бланк відповідної форми, затвердженої КМУ. Існують різні бланки для об’єктів класу наслідків СС1 та споруджуваних за будівельним паспортом. Відповідальність за достовірність поданих даних несе замовник;
подати повідомлення до територіального органу Держархбудінспекції особисто, через довірену особу або надіслати рекомендованим листом з описом вкладень. Заява до ДАБК подається тільки через ЦНАП;
дочекатися реєстрації повідомлення у Держреєстрі дозвільних документів, який веде ДАСІ. Інформацію про реєстрацію повідомлення можна перевірити на офіційному сайті ДАБК.
При самостійному виявленні помилок у повідомленні необхідно внести зміни, щоб уникнути штрафу.

Залишити відгук